Kurv 0

Den flydende arbejdsstyrke

ai Arbejdets fremtid arbejdsmarked claus skytte deleøkonomi HR human relation kunstig intelligens robotter

 

Hvad har du fået at vide, at du skal gøre på arbejdet i dag? Hvornår fik du det at vide? Lige nu er det OK, at du udfører arbejdet, selvom det måske ikke længere er lige så vigtigt, som da du fik opgaven. Måske var der noget andet, som var vigtigere for dig at gøre i dag, men din leder fik ikke tid til at fortælle dig det. Du får beskeden sidst på ugen. Så lægger du den opgave, du arbejder på fra dig, og starter på den nye opgave.

Lige nu ser det ud til, at du meget snart kommer til at slippe for at få ordrer for langsomt og udføre dem, når opgaven ikke længere er vigtig. Kunstig intelligens kan rykke beslutninger langt ned i hierarkiet, som når sygeplejersken om nogle år med hjælp fra Watson kan tage beslutninger, som før en læge skulle tage sig af. Med andre ord kan både du og dit team og din organisation arbejde smartere. Så alle kan lave planlægningen om, uden at skulle starte forfra i toppen af hierarkiet. Måske bliver vi ikke alle sammen freelancere, men vi skal tænke individuelt og tage ansvar som en freelancer. Med hjælp fra kunstige assistenter og sekretærer.

 

Gartners Hype Cycle har siden 1995 forsøgt at forudsige, hvornår tingene kommer til at ske. På den seneste kurve kan man se, at kunstig intelligens kommer til at blive en del af vores arbejdsdag om fem til ti år.

 

 

Går vi helt tilbage til den første Hype Cycle, som Gartner offentliggjorde i 1995, kan vi se at ”Intelligent Agents” lå helt i toppen, når det gjaldt kommende teknologi, som ville gøre vores hverdag lettere. To år senere blev Clippy introduceret i Office 97 pakken, men den virkede ikke. Men så kom stavekontrol og Dropbox og et hav af kolleger til og hjalp os med arbejdet. Vi betragtede dem bare ikke som kolleger, selvom de levende assistenter, som før havde taget sig af arbejdet, fik noget andet at lave.

 

 

I dag, 23 senere, ligger intelligente assistenter så igen i toppen af Gartners Hype kurve. Den digitale arbejdsstyrke står lige for døren, må vi forstå. Det bliver en meget mere spændende måde at arbejde på, sammen med vores nye kunstige kolleger, men dermed også mindre trygt, da man hele tiden skal omstille sig og efteruddannes. Fordi maskinerne er hurtigere end os, og lynhurtigt kan gennemskue og overtage rutinefunktioner i vores arbejde. De kan hjælpe og dirigere bedre end nogen leder, fordi et menneske kun kan være et sted ad gangen. Når vi når dette punkt i arbejdets historie, bliver hierarkierne brudt op sammen med siloerne, fordi vi på kryds og tværs af organisationen med hjælp fra kunstig intelligens, kan overskue virksomhedens opgaver i real tid og hele tiden.

I dag har virksomheden en opgave, som en person meget gerne vil lave, men fordi vedkommende ikke er i den rigtige afdeling, kan det desværre ikke rigtig lade sig gøre. Så arbejdet går til en anden medarbejder, som ikke nødvendigvis er lige så glad for opgaven. Det forsvinder, når virksomheden bliver smart og gør arbejdslivet lettere og drevet af passion. De mest engagerede medarbejdere får opgaven, og maskinerne hjælper dem igennem det, som medarbejderen ikke har kørekort til. Det giver intern konkurrence, fordi man nu ved hjælp af maskinerne kan byde ind og løse opgaver overalt i organisationen.

De kunstige kolleger vil stå os bi og være parat til at efteruddanne os, mens vi arbejder. Teknologien kommer til at bevæge sig så hurtigt, at man kan sende et team ud til en opgave, uden at teamet på forhånd ved, hvordan opgaven skal løses. Temaet bliver hjulpet på vej af maskinen og digitalt forbundet med de kolleger eller eksperter uden for organisationen, som har den største viden - og som dermed kan hjælpe til med opgaven. De kunstige kolleger hjælper alle med at kunne forstå hinandens lingo og fagtermer, så man ikke har brug for flere måneders samarbejde for at forstå hinandens fagligheder og ekspertiser.

Der er måske en person i organisationen, der ville være den bedste til at løse opgaven, men lige nu har for travlt til at være tilstede. Men de digitale assistenter og sekretærer hjælper til med, at denne ekspert lynhurtigt kan fortælle teamet, hvem der kan hjælpe og stille om til andre eksperter, der er ledige. Måske en freelancer uden for organisationen.

Gartner forudsagde, at denne arbejdsrevolution ville ske omkring 1995. Nu siger de, at vi må vente endnu et par år. En dag bliver det i hvert fald virkelighed. Vores kunstige kolleger begynder med at være små usynlige hjælpere, der bliver flere og flere. På en måde begyndte det allerede med E-mailen, søgemaskinen og smartphonen. Lige nu ser vi chatbots og Amazons Alexa, som kan fortælle os dagens vejr og spille vores yndlings arbejdssang.

Vi får brug for endnu flere kunstige assistenter, som kan organisere vores hjælpere for os. Herefter får vi brug for kunstige sekretærer. De skal hjælpe vores assistenter med at organisere vores små hjælpere. Til sidst har vi en hel lille hær af kunstig intelligens på vores team. Både på arbejdet men også hjemme. De passer til vores måde at leve på og arbejde på. De tager sig af os og hjælper os, som vaskemaskinen og brødristeren før dem. Vi taler med dem, og de taler med os, og maskinen og mennesket flyder sammen.

 

 Nyeste opslag


Hvad mener du?