Kurv 0

Vi skal frigives for at arbejde sammen

computere og er ved at overgå fra menneskehed til informationsstrøm. Aldrig før har vi været så tæt på hinanden. Denne fjerde industrielle revolution kan hjælpe os til igen at skabe stærke fællesskaber. Vi kunne gøre med delebevægelsen, hvad vore forfædre gjorde med andelsbevægelsen. Det kræver faktisk kun, at vi kommer i gang med arbejdet.

 

Skyen var lige begyndt i 2008

 

Da menneskeheden gik fra hestevogne til biler, var dem, der arbejdede med hestene, dagligt udsatte for at blive sparket ned. De havde et hårdt arbejde med at strigle dyrene og fjerne deres gødning. Da bilen kom, var det en åbenbaring. Arbejderne spurgte misundeligt til, hvorfor chaufførerne overhovedet skulle have løn for at køre bil. Det var jo sjovt og ikke besværligt arbejde overhovedet. Med computerne er arbejdet igen virkelig blevet spændende. Hvem tænker længere over, at de arbejder, når de googler?

Verden var ikke internetforbundet for ti år siden. Langt under en promille af alle mennesker og ting var forbundet med hinanden via internettet, dengang da Nokia var ved at være færdig som verdensleder, og skyen, smartphones, sociale medier med krisen i 2008 kom til at dominere verden. I dag er hele én procent af alle ting og mennesker forbundet med internettet, og om ti år er alt, hvad vi gider forbinde, forbundet. Ligesom med elektriciteten og senere igen kommunikationssamfundet.

Sociale medier var lige begyndt i 2008

Vi får derfor en mulighed for at dele vores arbejde på helt nye måder. Hvor vi før var begrænset af vores fysiske tilstedeværelse, bliver dette ikke længere så vigtigt. Det burde inspirere små, uformelle fælleskaber til at skabe ny værdi. En arbejdstransformation, fra hvor mennesker blev nødt til at være, til et nyt sted, hvor mennesker digitalt har lyst til at være. De fællesskaber, der forstår at lave den transformation, er dem, som kommer til at få folk tilknyttet sig. Ikke for at de kan arbejde hos dem, men så de kan arbejde for dem for en stund. Eller være sammen med dem i et fysisk rum med andre dedikerede mennesker, som vil hjælpe helt uforpligtende mod en større eller mindre social og tillidsbaseret belønning som kompensation. Det kunne ligne starten på andelsbevægelsen på vore forfædres tid.

Smartphones var lige begyndt i 2008

Vi er mange, som er begyndt at mærke det komme. Rigtig mange ved godt allerede instinktivt, at de skal være på mærkerne. Så nutiden skal ikke forvirre os med at fastholde os i gamle rammer, der er under hastig afvikling. Vi pjækker ikke længere eller sover i timerne. Vi arbejder hårdt på at lykkes med målet om at opnå et meningsfuldt arbejde som nøglerne til paradis her på jord. Som Luther og Calvin dybkodede vores protestantiske rygrad med. Vi får, som ingen andre før os, mulighed for at være os selv i en helt igennem personificeret og individualiseret verden. Sammen med ligesindede i små agile teams flankeret af kunstig intelligens og deres maskiner. På at fællesskabe værdifuld og tillidsfuld udbud og efterspørgsel. Det er et bud på fremtiden for Danmark, vi forudsiger, selvom det i dag lyder som usandsynligt i velfærdsstatens hamsterhjul. Som det var usandsynligt for slaven at drømme om frihed.

 

 

Photo by Javier Cañada on UnsplashÆldre opslag Nyeste opslag


Hvad mener du?